Normele limbii (a)române

Standard

De la descoperirea găurilor negre , lumea a devenit un loc nesigur . Pradă acestora au căzut nu numai comete zburdalnice şi neascultătoare de părinţi dar şi limba română.Mai întîi, comportament tipic de gaură neagră, limba română a fost aplatizată .Apoi, sărăcită pînă la anorexie şi într-un final ,substituită cu suratele ei .

Recent s-a  efectuat un sondaj pe plan mondial.

Întrebarea a fost:  “Vă rugam sa ne spuneţi opinia dumneavoastră in legatură  cu lipsa de alimente din restul lumii.”

Sondajul a fost  un eşec total.

* În Africa nu ştiau ce inseamnă ‘alimente’.

* În Europa de Vest nu ştiau ce înseamnă ‘lipsă’.

* În Europa de Est nu ştiau ce înseamnă “opinie’.

* Iar in S.U.A. nu ştiau ce inseamnă  ‘restul  lumii’.

Şi despre opinii vreau să polemizez.

În lumea globalizată, funcţionează bine o lege anumită a junglei : Dulăii face legea iar căţeii roade oase. Să-mi scuzaţi gramatica. Cred că , fiind o ţară mică ar trebui să decidem odată şi odată ce suntem: dulăi sau căţei şi dacă îi vrem drept aliaţi pe dulăii europeni, sau ursul rusesc. Putem alege fireşte , neutralitatea, adică căţei, deşi ultimii 20 de ani ne demonstrează cu abundenţă de argumente că nu e cea mai bună opţiune.

Ca să ne rezolvăm problema de căţei, ar trebui mai întîi de toate să ne răspundem, sincer la întrebarea cine suntem, şi în aceiaşi direcţie ce suntem. Pentru că limba e liantul unei naţiuni, al unei culturi. Dacă patria unora e limba română, să fie sănătoşi  dar să-şi asume răspunderea pentru alegere. Şi cred că un om care se respectă ştie să-şi justifice , inspirat sau mai puţin, dar ştie să -şi justifice alegerile.

Şi dacă am decis că vrem să fim români, să fim. Cîţi politicieni români ne trec prin minte? O listă subunitară? Unul sau doi? Dar care mai sunt noutăţile literare de dincolo? Dar cele din Moscova?Dar din Transnistria, leagăn al moldovenismului?

Să fim noi schimbarea pe care o vrem în lume , să nu jubilăm ori de cîte ori vedem pe cineva împleticindu-se cînd încearcă să vorbească într-un interviu, ci să ne întrebăm dacă noi îi spunem “marşutcă” ,”rutieră” (cuvinte inexistente în dex) sau microbus or maxi-taxi.

Iar cînd vom trage toţi de car într-o direcţie, îl vom urni.

Pînă atunci, somnul raţiunii va naşte şi tot naşte, nu , nu monştri….politicieni.

Şi nu cred că ar trebui să ne mulţumim doar cu jumătăţi de măsură. Să fim noi un exemplu demn de urmat pentru cei cărora le reproşăm neajunsurile noastre.

Limba română, are un principiu foarte simplu fonetic, pe care noi ne-am încăpăţînat să nu-l respectăm. Se citesc toate literele scrise în cuvînt. Aşadar : Preşedinte se citeşte “Preşedinte” iar nu “Prişdinte” cum se vociferează în parlament, verbul a fi se conjugă corect la persoana a III-a, “este”  şi se citeşte, surpriză, exact la fel . Încercăm pe litere  Eeeeeessssteeeee. Nu “esti” sau “iesti”.

Simplu , nu?

Şi după 20 ani de meditare asupră căii corecte de eliberare de sub  ştampila de sărăntoci, cu duhul şi cu buzunarul, nu ne-ar strica doar un mic pas înainte.

Mi-au trebuit 5 ani de luptă cu mine şi cu voi (dar mai ales cu voi, şi în special cu mine) să găsesc în mine forţa de a mă hotărî să-mi vorbesc corect limba. Să nu-i certăm pe cei care greşesc din prostie şi se exprimă vulgar în faţa camerelor de luat vederi. Să fim noi, înainte de alţii exemplele demn de urmat. Cel mai greu pentru copii în ziua de azi, este să înveţe bunele maniere, neavînd de la cine.

Advertisements

One response »

  1. subscriu celor spuse în acest material!
    Totuși cred că cel puțin noi moldovenii, ne vom bălăci încă mult și bine în băltoaca limbii române aplatizate.
    Tragismul acestei situații constă în faptul că expresiile schimonosite au inaugurat un fel de trend al vorbirii, îndeosebi în rîndul tinerilor.
    Plus că mai avem și păcatul limbajului „de serviciu”: acasă mînuim limba de lemn, în public o scoatem de la naftalină pe cea autentică … șifonată, vai de steaua ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s